Cum să îți faci blogul pe WordPress mai rapid, în trei pași simpli, cu trei module gratuite
Viteza de încărcare a unui website reprezintă unul dintre cei mai importanți factori de satisfacție pentru utilizatori, dar și un criteriu de ranking în rezultatele organice ale motoarelor de căutare (SEO).
În urma unor studii realizate de către experți în optimizarea ratei de conversie, s-a ajuns la concluzia că o pagină web care are o viteză de încărcare mai mare de 5 secunde, va fi abandonată.
Cei mai mulți deținători de site-uri, asociază încărcarea greoaie cu o viteză scazută a conexiunii de internet, sau cu un hosting de slabă calitate, ceea ce nu este întotdeauna real.
În lecția de azi a Școlii de Blogging, mi-am propus să clarificăm acest subiect și să învățați cum identificați problemele care îngreunează încărcarea, dar și cum se poate îmbunătăți viteza de încărcare a website-ului vostru.
1. Testarea preformanței website-ului cu GTmetrix
Primul pas pe care trebuie să îl faceți este acela al identificării problemelor care duc la încărcarea greoaie a website-ului. Pentru acest lucru, se folosește un tool online, GTmetrix.
Accesați GTmetrix, introduceți url-ul și dați Analyze.
Procesul de analiză durează câteva minute, iar rezultatul va fi o pagină ca cea din imaginea de mai jos. Parametrii care ne interesează in mod deosebit sunt Page Speed Score și Page Load Time. Bine, toate valorile sunt importante, dar acestea două sunt prioritare.
În exemplul de mai jos observați ca Page Speed Score are calificativul D, iar Page Load Time este de 9,8 secunde.
Important! Notați-vă aceste valori sau faceți o captură de ecran, pentru a putea face comparația cu rezultatele pe care le veți obține după procesul de optimizare.
2. Optimizarea vitezei de încărcare a site-ului pe WordPress
Pentru optimizare este necesar să instalați și să activați trei module WordPress
- EWWW Image Optimizer – acest plugin va optimiza imaginile de pe site, reducând dimensiunea acestora și automat a timpului de încărcare a blogului. Instalați modulul, activați-l și apoi mergeți in meniul lateral la Media, selectați „Optimizare Bulk”, dați click pe butonul „Scanează” după imagini neoptimizate și apoi selectați „Optimizare Imagini”.
- Remove Query Strings From Static Resources – Acest plugin va elimina querry strings din resursele statice cum ar fi fișiere CSS sau Java Script și va îmbunătăți performanțele site-ului vostru. Instalați pluginul, activați-l – și asta e tot!
- Autoptimize – Plugin care optimizează toate scripturile și fișierele CSS prin compresia lor, setează timpul de expirare pentru headers, le adaugă în cache, mută fișierele CSS în header și scripturile în footer. De asemenea, minimizează si codul HTML, toate acestea rezultând într-o pagină care se va încărca mult mai repede.
Instalați plugin-ul, activați-l, mergeți la setări și bifați opțiunile „Optimizare HTML/ CSS/ JavaScript”.
3. Testați din nou cu GTmetrix
Dacă ați urmat corect procesul de optimizare explicat la punctul 2, atunci rezultatele pe care le veți obține vor fi mult superioare față de cele din primul test, explicat la punctul 1.
În speranța că lecția a fost una utilă, vă urez spor la optimizare – și vă aștept comentariile cu performanțele obținute ( înainte și după ), iar eu voi pregăti noi articole care să vă ajute în activitatea voastră, în cel mai scurt timp.
Succes!
Sunt sigure aceste plug in ? Adica daca le pun sa isi faca treaba, nu stric nimic pe blog?
Eu le-am instalat și nu au stricat nimic. Dimpotrivă!
L-am incercat si mai demult doar ca am uitat cum se numeste 😀
Am obtinut scorul de 97%.
E un scor foarte bun! Felicitari!
Am urmat toti pasii, iar viteza blogului meu a crescut.